Tahtmatu liikumisega seotud meditsiiniliste seisundite loetelu

Keha liikumised tekitatakse aju, seljaaju, närvide ja lihaste vahelistest koostoimetest. Enamik lihaste liikumist on vabatahtlik, kuigi nende tekitatavad mõtted või stiimulid on mõnikord teadvuseta. Tahtmatu keha liikumine võib tuleneda tingimustest, mis mõjutavad selle keeruka mehhanismi mis tahes osa.

Krambid on üks levinumaid meditsiinilisi seisundeid, mis tekitavad ebanormaalset keha liikumist. Krambilöögi ajal aju elektrisüsteem lakkab endaga kaasa ebanormaalse neuronaalse koostoime kaskaadi, mis väljendub krambihoogina. Krambid võivad avalduda tervena keha tahtmatu keha raputamisel, kogu keha tensing, käte ja jalgade painutamine ja laieneb kontrollimatult, hammaste clenching ja silmad ratas peasi. Osalised krambid võivad põhjustada teatud kehaosade tahtmatuid liikumisi – näiteks nägemishäired või ainult ühe keha külje raputamine. Teine krambi tagajärg on lüüa rünnakute korral, kui patsient äkki langeb maapinnale või järk-järguliste ilmadega, kus patsiendid ei liiguta ja paistab silma paistma korraga mõneks hetkeks.

See degeneratiivne haigus avaldub lihaste jäikus, kontrollimatud värisemine ja aeglustunud liikumised (seisund nimega bradükineesia). Patsientidel on iseloomulikud tahtmatud liikumised, nagu nihutamiskäik, huulte laksutamine, neelamisraskused ja pillide kõverus (pöidla, indeksi ja keskmise sõrme edasi-tagasi liikumine). Parkinsoni tõbi tuleneb dopamiini kadumisest ajus. Dopamiin on integreeritud hormoon, mis kontrollib keha liikumist.

Rahutute jalgade sündroom on haigusseisund, kus kannatajail on kerge vaevaga liigutada keha ebameeldivate aistingute leevendamiseks. Kuigi patsiendid kalduvad rohkem oma jalgu (seega haiguse nime) liigutama, võivad nad ka kogeda neid aistinguid teistes kehaosades nagu käed või torso. Patsiendid kirjeldavad neid tundeid kui nahka indekseerivaid putukaid. Rikkade jalgade sündroomi, kofeiini sisaldavate toodete vältimise ja muude eluviiside muutuste ravimisel antidepressantide ja antikonvulsantidega raviks on mitu võimalust.

Ülevaade

Krambid

Parkinsoni tõbi

Rahutute jalgade sündroom