Kuidas stress mõjutab immuunsüsteemi?

Ühendus immuunsüsteemiga

Narkootikumide Instituut määratleb immuunsüsteemi rakkude, elundite ja kudede komplekssena, mis kaitseb keha bakteritest, viirustest ja mikroorganismidest, mis püüavad seda rünnata. Teadlased ja teadlased on aastaid teadvustanud stressi ja immuunsüsteemi vahelist seost. 1990. aasta novembri psühholoogilise bülletääni väljaandes esitatud raportis öeldakse, et stress pärsib immuunsüsteemi funktsiooni ja et aja jooksul immuunsüsteem ei kohandu, vaid hoiab selle asemel endiselt ära. Mis oli mõeldud keha kaitsmiseks, hakkab see reguleerimata kahju tekitama. Stress mõju immuunsüsteemile on seostatud vähktõve, AIDS-i ja teiste autoimmuunhäiretega.

Liiga palju stressi

Kuidas stress mõjutab immuunsüsteemi on keeruline, kuid selgitatud hästi Harrison Wein, Ph. D, National Institute of Health uudiskirja “Sõna tervis”. Artiklis “Stress ja haigus: uued perspektiivid” väitis dr Wein, et stress tekitab organismis hormooni, mida nimetatakse kortisooliks. Aju tunnistab kortisooli kui “võitlus- või lendhormooni” ning kui see on toodetud, siis peatuvad teised kehalised funktsioonid kuni stressiolukorras on möödas. See on organismi viis, kuidas hoolitseda kohese hädaolukorra eest. Immuunsüsteem võtab signaale aeglustama, samal ajal kui kortisool muudab selle tööd. Kuid kroonilise stressi korral jääb immuunsüsteem siiski madalale käigule, jättes keha nakkuste ja haiguste suhtes haavatavaks. Stressi poolt põhjustatud või halvenenud haigused on südame-veresoonkonna haigused, seedetrakti probleemid, nahahaigused ja kehv mälu.

Liiga väike stress

Dr Wein sõnul võib teie kehas olla liiga vähe stressi. Kui see juhtub, puudub süsteem, mis paneks immuunsüsteemi kontrollima. Kui jäetakse tegema seda, mida tahab, hakkab immuunsüsteem sageli rünnakut tervete sissetungijate vastu ja kui see juhtub, siis võib tekkida põletikulisi haigusi nagu artriit või tendiniit. Üldine rahvas ei pea aga muretsema liiga väikese stressi pärast.

Immuunfunktsiooni stressi kontrollimine

Eksperdid teatavad, et kui stresshormoonide tase langeb, siis muud keha protsessid nagu südame löögisagedus ja immuunfunktsioon normaliseeruvad. Kuna kortisooli tase langeb, hakkavad immuunsüsteemi rakud taas oma keha kaitsmise rolli jätkama;, kuigi te ei saa vältida kõiki stressi, mis tulevad teie teele, saate teada, kuidas oma reaktsiooni kontrollida. Tervisliku stressi vastu võitlemine vähendab immuunsüsteemi negatiivseid mõjusid. Mayo Clinic soovitab meditatsiooni, harjutamist, nõustamist ja häid inimestevahelisi suhteid kui konstruktiivseid viise, kuidas toime tulla igapäevaste väljakutsetega.