Kuidas liigub glükoos rakku?

Hõlbustatud difusioon

San Diego osariigi slaidiesitlusest selgub, et glükoosi tuleb võtta protsessi, mida nimetatakse lihtsustatud difusiooniks. Lihtsustatud hajumine on viis, kuidas rakud suudavad rakumembraani kaudu suuremaid molekule importida. Rakumembraan on barjäär, mis ümbritseb kõiki rakke ja võimaldab ainult väikestel ja tühjenenud molekulitel vabalt liikuda. Suuremad molekulid, näiteks glükoos, vajavad spetsiaalseid transportivaid valke. Glükoosi transportijad seotavad glükoosi molekulidega ja seejärel hõlbustavad nende ülekandmist rakku. Glükoosivedelike jaoks on viis erinevat liiki, mida nimetatakse GLUT 1-5.

Lihaskude ja rasvkude

Kuna Colorado osariigi hüpertekstiraamat selgitab, kasutab lihas- ja rasvkude (rasv) kudesid GLUT4 transporterit. See glükoosi transporter on ainulaadne, kuna see ei asu alati rakkude pinnal. GLUT4 transportereid hoitakse rakuse sees, kuni insuliin seondub lihaste ja / või rasvrakuga. See põhjustab rakkude oma GLUT4 transporterite transportimist rakumembraanile, kus nad seejärel võivad olla aktiivsed. Selle tulemusena liiguvad lihased ja rasvad rakud insuliini kohal ainult glükoosi. Vere glükoosisisalduse suurenemisele reageerides on insuliin sekretsiooni pankrease rakkudes.

Muud koed

Kogu keha muud kuded kasutavad ka teisi nelja glükoosi transporteri liike (GLUT 1-3 ja GLUT 5). Need glükoosivedelikud lubavad glükoosi importida neuronite, maksa ja neerude, samuti punaste vereliblede poolt. Sellised glükoosi transporterid tagavad, et rakud, mis vajavad püsivat glükoosi varustamist (kuna need on eluks olulised), on alati võimelised säilitama rakusisese glükoosi taset.