E-vitamiini sisaldavate toitude loetelu

Õlid

E-vitamiin, tuntud ka kui alfa-tokoferool, on rasvlahustuv vitamiin, mis toimib vabade radikaalide puhastamisel antioksüdandina. Samuti on see seotud punaste vereliblede moodustumisega ja on näidanud, et see aitab vältida südamehaigusi ja vähktõve vorme. E-vitamiini soovitatav päevaannus täiskasvanutel on 30 rahvusvahelist ühikut või 15 mg alfa-tokoferoolina. Kõrgemat kui 1000 mg taset on seostatud hemorraagiaga ja vähenenud verehüübimisega, seetõttu ei soovitata manustada suurt annust. E-vitamiini piisav tarbimine võib toimuda toiduvarude allikatest ning U.K. toitumis- ja toiduohutuse keskuse andmetel, nagu 2004. aasta oktoobris teatatud, on E-vitamiin paremini imendunud koos suurema rasvasisaldusega einete kui madal või rasvata.

Pähklid ja seemned

Paljud õlid on rikkalikult E-vitamiini allikas. Nisuiduõli on suurepärane allikas, pakkudes supilusikatäit 20 mg, mis on üle 100 protsendi soovitatav päevaraha. Päevalilleseemne, safloori, viinamarjade seemne ja mandliõli säästlik kogus on 5 mg supilusikatäis. Kasutage neid õlisid toiduvalmistamisel, et suurendada oma E-vitamiini tarbimist. Maisi-, maapähkli- ja oliiviõli sisaldus on palju väiksem, umbes 1mg ühe supilusikatäie kohta. Seepärast võib salatiid ja margariini pidada vitamiini allikaks.

Täistera

Enamik seemned ja pähklid sisaldavad mõnda E-vitamiini. Üks untsi päevalilleseemnetest sisaldab kuus milligrammi, mis vastab ligikaudu 30 protsendile soovitatavatest igapäevastest vajadustest. Mandlid ja sarapuupähklid on rikkad E-vitamiini, vastavalt 7,4 ja 4,3 mg untsi kohta. Maapähklivõi on ka piisavaks E-vitamiiniallikaks, pakkudes 15 protsenti soovitatavast päevarahast. Pistaatsiapähkel, pähkel, pekanipähkel ja indiapähklid on madalaim keskmiselt ainult 1 kuni 2 mg ühe portsjoni kohta.

Puuviljad ja köögiviljad

Terved terad võivad olla E-vitamiini alamalliks. Terasid peetakse tervikuks, kui need sisaldavad kõiki kolme portsjoni: kloose, endospermi ja idu. E-vitamiin elab idu. Kui vanarauad rafineeritakse nagu valge nisujahu, eemaldatakse idu tavaliselt. Et tagada, et teie terad saadaksid enamiku E-vitamiini, otsige 100-protsendilist täisnust, terveid terveid või E-vitamiini rikastatud tooteid. Paljud hommikusöögi teraviljad, kaerahelbed ja toitumisvardad on rikastatud E-vitamiiniga.

Puuviljad ja köögiviljad pakuvad vähese koguse E-vitamiini. Kivid, mangod, tomatid ja spinat pakuvad ühe portsjoni kohta peaaegu 1 mg. Kuna see on kontsentreeritud, on tomatikastme või tomatipõhise pastakastme hea allikas, pakkudes 6mg tassi kohta.