Loetlege rotaatori manseti närvid

Ülevaade

Rotatuuri mansett koosneb lihastest ja kõõlustest, mis ümbritsevad ülaosa luu ümber, hoides seda õlaliiges paigal. Rotoraatori manseti lihased hõlmavad teresid väikseid, infraspinatus, supraspinatus ja subcapularis. Need lihased toimivad koos, et tõsta õlavarde õlavarre õlavarre õlavarre ja tõsta seda. Kolm närve annavad roteeruva manseti lihaseid. Närvide vigastused võivad põhjustada nõrkust nõelas ja osaliselt käte liikuvust.

Aksilaarne närv

Aksiaalse närvi juured tekivad selgroo alumises kaelas. Kaelaga liidetakse viis seljaaju närvijuuret, moodustades närvide, mis on tuntud kui traksipelk. Aksiaalse närvi esineb õla lähedal oleva traksipõhjala haru. Rotera manseti teres väike lihas saab aksulaarset närvi, mis võimaldab vabatahtlikult lihaseid kontrollida, innervatsiooni. Deltalihas, mis katab ka välimist õlarihast, saab ka ainsa närvi kaudu innervatsiooni. Aksiläve närv võib kahjustada rotaatormutri parandamise või muu õlavarre operatsiooni, märgib meditsiinilise võrdlusbaasi Wheelessi ortopeedia õpikut. Õnarünnakud ja traumaatilised õlavigastused võivad samuti kahjustada aksillaarrit. Aksiaalse närvi vigastus on tavaliselt võimeline tõstma kätt küljele ja tõmbama kätt väljapoole.

Suprascapular nerve

Suprascapular närvi juured tekivad seljaaju samas kohas kaela kui aksillaarne närvi juured. Supraskupulaarne närv levib traktilistest plexustest ja tagab roteeruva manseti supraspinatus’e ja infraspinatuslihaste innervatsiooni. Uroloogilise närvi muud harud tekitavad õlgade liigset aistingut; õlavarrega, trauma või kirurgiaga kaasnev suprascapulaarne närv võib tekitada kahju, teatab Journal of Northwestern University Medical School dr Craig Cummins ja tema kolleegidest 2000. aasta märtsis avaldatud artiklist Ühine ja luu kirurgia. Suprascapular närvi põletik või pressimine võib jäljendada roteeruva manseti vigastuse sümptomeid, märgib Cummins. Supraskupulaarse närvi ärritus põhjustab tihti valulikku õlavalu, nõrkust tõstes kätt küljele ja võimalikku nõrkust, muutes käe väljapoole.

Subscapular Nerve

Sarnaselt rotaator manseti teistele närvidele tekib pahkluu närv trahvi põlvnemist. See tagab inverteeringu rotaatormähise allakupulla lihasele ja teres suuremale, lihasele õlariba ja õlavarre luu vahel. Trauma, kirurgia või õlaliigese ülemäärane kasutamine võib kahjustada kõhupiirkonna närvi. Närvi kahjustus võib põhjustada nõrkust või paralüüsi subcapularis lihaste ja raske keerata käe sisse, märgib Wheelessi õpiku Ortopeedia.