Kuidas depressioon mõjutab teie keha?

Neurovegetatiivsed muudatused

Depressioon põhjustab neuroloogilisi muutusi ajus, mille tagajärjeks on vaimsed, emotsionaalsed ja füüsilised muutused. Nimetatud muutuste tuvastatud põhjused on muutused neurotransmitterite, nagu serotoniini ja norepineferiini tootmises, ja neurotransmitterite retseptori alade toimimise muutused. Ameerika Psühholoogia Fond (2009) viitab neuropsühhosotsiaalsetele muutustele kui neurovegetatiivsetele depressiooni tunnustele. Nende hulka kuuluvad unehäirete muutused, väsimus ja isukaotus.

Endogeensed katehhoolamiinid (stresshormoonid)

On oluline tunnistada stressi ja depressiooni seost. Riikliku vaimse tervise instituudi (NIMH) andmetel võib tõsine ärevus ja krooniline stress põhjustada depressiooni. Depressiooni füüsilisi mõjusid suurendab keha stressi vastus. Dr Don Colbert, MD, oma raamatus “Stess Less” (2008), annab teada, et organismi stressireaktsioonis osaleb üle 1400 füüsikalise ja keemilise reaktsiooni koos üle 30 hormooni ja neurotransmitteritega. Stressivastuse ajal eralduvad keha neerupealised Kolm olulist hormooni, mida nimetatakse epinefriiniks, norepinefriiniks ja kortisooliks (kortikosteroidiks). Need stresshormoonid põhjustavad sümptomeid, mis on tekkinud kehas võitluses või lennureisis. Kõrgendatud südame löögisagedus ja vererõhk, veresuhkru tõus ja seedeelundite verest manustamine ajju aitavad organismil reageerida tajutavatele ohtudele. Füüsilised mõjud ulatuvad suukuivatusest, kiire ja ebaregulaarne südame löögisagedus, ärevus ja isukaotus.

Vereglükoos

NIMH (2008) andmetel mõjutab pikaajaline stress ja depressioon kortikosteroidide tootmist, mis võib põhjustada stressi hüperglükeemiat. Riiklike terviseinstituutide riiklik diabeedi- ja seede- ja neeruhaiguste instituut on seisukohal, et hüperglükeemia suurendab neuropaatia, neeruhaiguse, hüpertensiooni ja kehva haavade paranemise esinemissagedust.

Immuunsussüsteem

Depressioon nõrgendab immuunsüsteemi, eriti looduslike tapjarakkude T-rakke, mis aitavad kaitsta keha kantserogeenidest (vähktõbe põhjustavad ained). Ka nõrgenenud immuunsüsteem mõjutab organismi põletikulist reaktsiooni. NIHM teatab, et see depressiooni füüsiline toime on seotud osteoartriidi, astma, südamehaiguste ja autoimmuunhaiguste esinemissageduse suurenemisega.

Kardiovaskulaarsüsteem

Ameerika kardioloogiakolleegiumi (2005) andmetel põhjustab endogeensete katehhoolamiinide (stresshormoonide) vabanemine vasokonstriktsiooni ja südame löögisageduse suurenemist. See viib vererõhu suurenemiseni, mis nõuab südames tungimist. Depressiooni neurovegetatiivsed sümptomid muudavad inimese tõenäolisemalt kehva kasutamise, söömise või korraliku magamise. Need käitumised suurendavad inimese riski südame-veresoonkonna tüsistuste, nagu kõrge vererõhu, ateroskleroosi, südameataktsiooni ja insuldi tekkeks.