Gripiviiruse omadused

Ülevaade

Gripiviirus, mida kutsutakse gripiks, on haigus, mis on väga nakkav ja põhjustab mitmeid erinevaid sümptomeid. Gripiviiruse mitmesuguseid tüüpe või tüvesid, sealhulgas hooajalise gripiviirust ja gripiviiruse H1N1 (sageli seagrippi). Rohkem kui tavaline külmetus võib gripi sümptomid põhjustada tõsiseid komplikatsioone nagu pneumoonia ja teised nakkused mõnedel inimestel, eriti need, kellel on nõrgenenud immuunsüsteem, sealhulgas eakad, väga noored ja rasedad naised.

Hingamisteede sümptomid

Kõige sagedasemad gripiviiruse sümptomid on hingamisteed – halb köha on tavaline. Umbrohtu rinnus ja ninas (millel on kinnine nina) on ka levinud sümptoomid, ütleb Ameerika Perearstide Akadeemia. Nina võib ka joosta ja kurguvalu on samuti levinud, ütleb Ameerika Ühendriikide haiguste tõrje ja ennetamise keskused.

Palavik ja kehavigastused

Grippi iseloomustab sageli suur palavik – tavaliselt 102 kraadi või kõrgem, ütleb AAFP. See palavik on tavaliselt kaasas higistamine ja külmavärinad ning valud kogu kehas. Sageli tunduvad jalgade, käte ja seljaosas lihaseid ja keha valusid, kuid see võib juhtuda kõikjal. Sageli võib esineda ka peavalu koos nende sümptomitega.

Seedetrakti sümptomid

Gripiviirus võib samuti põhjustada seedetrakti sümptomeid, nagu oksendamine, iiveldus või kõhulahtisus. Kuid need gastrointestinaalsed sümptomid avalduvad sagedamini gripi, mitte täiskasvanutega lastel, ütleb CDC.