Maoi antidepressantide loetelu

MAOI antidepressandid

MAOI viitab antidepressiivsete ravimite kategooriale, mida tuntakse kui “monoamiini oksüdaasi inhibiitoreid”, mis leevendavad depressiooni, peatades (inhibeerides) monoamiini oksüdaasi ensüümi, mis metaboliseerib närvisüsteemis olevaid keemilisi kandjaid (neurotransmitterid). See klass on vanim antidepressantide rühm, mis esmakordselt toodeti 1950. aastatel. Kuid täna on see põhimõtteliselt “viimane” võimalus, kui teised antidepressandid patsiendile ei tööta. Seda seetõttu, et MAOI-dest on teadaolevalt palju kõrvaltoimeid, neil on teiste ravimitega raskete koosmõjude mõju ning teatud toiduga koosmanustamisel tekkivad kõrvaltoimed.

Emsam

Mayo kliiniku andmetel on praegu Toidu-ja Ravimiameti poolt heakskiidetud neli MAOI antidepressiivset ravimit. Nende ravimite hulka kuuluvad järgmised: feneltsiin (Nardil), isokarboksasiid (Marplan), tranüültsüpromiin (Parnate) ja selegiline (Emsam). Nardil, Marplan ja Parnate on ette nähtud spetsiaalselt depressiivsete häirete raviks. Jällegi rõhutatakse, et neid antidepressante ei määrata tihti, kuna nende potentsiaal on raskete kõrvaltoimete, ravimite koostoimete ja toiduga seotud piirangute tõttu.

Ohutusabinõud

Selegiline või Emsam on unikaalne MAOI, sest see on esimene antidepressant, mida tuleb manustada naha või transdermaalse plaastriga, mis edastab ravimit 24-tunnise perioodi jooksul. Lisaks Mayo kliiniku andmetel on see ravim tavapärasest rangest toitumisrežiimist vaba, kui seda kasutatakse madala milligrammi annustes, kuid suuremate annuste puhul on vaja toidu piiranguid. Emsam on ka ainulaadne, kuna sellel on terapeutiline toime Parkinsoni tõvega inimestele. See ravim ei mitte ainult parandab motoorse funktsiooni võimet, vaid ka toimib kaitsva viisil nagu immunostimulaator, mis näib parandavat kognitiivset funktsiooni Parkinsoni tõvega patsientidel.

MAO inhibeerivad organismi võimet metaboliseerida kemikaali, mida tuntakse türamiinina ja mis võib kõrgetel tasemetel põhjustada eluohtlikke mõjusid, nagu näiteks hüpertensiivne kriis või insuldi areng. Seega sisaldavad toitumispiirangud türamiini sisaldavate ainete, näiteks juustu, šokolaadi, õlle ja veini tarbimist ja veiseliha kindlat kasutamist. Samuti tuleb tähelepanu pöörata raskete koostoimete potentsiaale. Selle ravimi positiivseid tulemusi vähendab selle kõrvaltoimete potentsiaal.