Kopsupunktsiooni sümptomid

Ülevaade

Löögi punktsioon, mida nimetatakse ka pneumotooraksiks või kokkuvarisenud kopsuks, võib tekkida siis, kui teie rind nõrgeneb tõsise trauma, nagu näiteks rinnaliigestuse või nugahaavaga. Sellised vigastused põhjustavad õhku ebanormaalselt kopsude ümber. Sellisel juhul ei saa kopse normaalselt laieneda, põhjustades tõsiseid hingamisraskusi. Kui teil on kahtlus, et teil on kopsupunktuur või kui teil on tekkinud kopsuturse sümptomid, pöörduge koheselt arsti poole, et vältida potentsiaalselt eluohtlikke tüsistusi.

Selge rindkerevalu

Kopsu punktsioonkahjustus võib põhjustada patsiendile teravat ja äkilist valu rinnus paikneval punkrilahuse lähedal, hoiatavad Mayo kliiniku arste. Rindkerevalu sümptomid ilmnevad pigem rinda mõlemal küljel kui rindkere keskel. Tavaliselt on valulikud aistingud normaalset sissehingamist proovides. Rindkerevalu võib olla ka muude haigusseisundite sümptomiks, nagu näiteks südameatakk, ja see nõuab viivitamatut meditsiinilist sekkumist.

Hingamisraskused

Kopsupõletiku tulemusena tekkiv õhk võib õhku kopsude normaliseerumise tõttu häirida. Kui see juhtub, võivad patsiendid raskendada hingamist või hingeldust, mis on selle seisundi sümptomid, selgitab Medline Plus, riiklike tervishoiuasutuste ja USA riikliku raamatukogu meditsiinis asuv infohoide tervise veebisait. Hingamisraskused takistavad piisava hulga hapniku jõudmist organismis olulistele organitele ja võivad põhjustada täiendavaid sümptomeid, nagu peavalu või peapööritus. Kui organismis olevad rakud, kuded või elundid ei saa kopsu punktsioonist tingitud hapnikust piisavalt, võivad patsiendid pärast kerget füüsilist liikumist, nagu näiteks postkasti jalutamist, kergesti väsinud. Teatud juhtudel kopsu punktsiooniga patsiendid ka köha väikese koguse verd, hoiatab Austraalia valitsuse loodud terviseteabe veebisaidi Better Health Channel.

Suurenenud südame löögisagedus

Kopsu punktsioonist tingitud kehasisene hapnikusisaldus võib mõjutada südame (südame) funktsiooni. Patsiendid, kellel esineb kopsuturse, võivad selle seisundi sümptomiks südame löögisagedust suurendada, selgitab Mayo Clinic arstid. Kõrgenenud südame löögisagedus aitab hapnikuga rikastatud verd pumbata kiiremini läbi organismi, kuid võib põhjustada ka patsiente ärevuse või pearingluse suhtes.

Naha värvimuutus

Ebapiisavad hapnikuvarud võivad kopsu punktsiooniga patsientidel põhjustada naha värvuse muutusi. Medline Plus’i tervishoiutöötajad hoiatavad, et kopsu punktsiooniga patsientide nahk võib tunduda ebanormaalselt kahvatu ja sinakas värviga, mida nimetatakse tsüanoosiks. Mõjutatud nahk võib tundlikele küljele tunda ja selle sümptomiga võib kaasneda peapööritus või teadvusekaotus.